houvast

Jiska Wolthaus en Marieke Boon nemen met hun fotografie de kijker elk op hun eigen wijze mee in hun belevingswereld. Jiska fotografeert haar wereld van donker en licht altijd zwart/wit, terwijl Marieke in haar werk niet zonder de nuances in de kleuren kan.

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober exposeren zij samen bij het Huis van de Fotografie in Rotterdam.

HOUVAST

‘Houvast’ is een sociaal documentaire fotoserie waarin je wordt meegenomen door een huis. Een ouderlijk huis. Een huis waar de kinderen lang geleden zijn uitgevlogen en waar in de loop der jaren weinig is veranderd. Nu woont alleen de moeder er nog. In 24, deels analoge beelden, maak je kennis met haar overleden echtgenoot. In het huis werd ik geraakt door de verstilde details in een volle omgeving. Achter elk detail schuilt een verhaal. Als we het verhaal denken te gaan begrijpen roept het alleen maar meer vragen en emoties op. 

De schoonheid van het dagelijks leven en hoe mensen zich daarin bewegen in al hun pracht, kracht, kwetsbaarheid, eenzaamheid en absurditeit is voor Marieke Boon een terugkerende bron van verwondering en inspiratie. Zij maakt voornamelijk verhalende fotoseries waarbij ze de tijd neemt te observeren, verbinding te maken en dicht bij haar onderwerp te komen. In haar werk keren thema’s als eenzaamheid, melancholie en vergankelijkheid regelmatig terug, maar ook hoop en humor. Haar empathische en relativerende blik geven het werk warmte en een zekere lichtheid. 

http://www.mariekeboonfotografie.nl

BINNENWERELD

Met mijn werk wil ik licht zetten op een beeld om het donker zichtbaar te laten zijn. Het donker dat je verborgen wilt houden of waar je bang voor bent. Wat zit er verborgen in een kind of in een landschap? Angst, verdriet, verborgen geschiedenissen. Maar er is ook altijd licht, zachtheid en onbevangenheid. Het is allemaal aanwezig in ieder van ons. In mijn fotografie maak ik deze tegenstelling zichtbaar. Door licht te laten schijnen op de donkere kant zul je merken dat je niet bang hoeft te zijn, valt de schaamte weg en komt er ruimte voor hoop, verwondering en stilte.

Jiska Wolthaus (Leiden, 1973) heeft belangstelling voor mensen en hun binnenwereld. Dit is niet alleen de bron van haar werk als fotograaf, maar ook als psycholoog. Haar fotografisch werk is een samenspel van donker en licht die zijn plek heeft binnen één persoon. De foto’s creëren een wereld waar je in wilt stappen, maar soms ook uit. De zwart-wit beelden hebben een filmisch, dromerig, poëtisch en soms onheilspellend karakter.

http://www.jiskawolthaus.nl